Temp:ish, är det framtidens mat? Vi på Green Kitchen tror det. Men vad säger andra?

Vegoköttet är här för att stannaTomas Tengby - Meny Sveriges Radio
00:00 / 30:09

- “Med ett klimatavtryck som är mindre än en 26:e-del av nötkött, och möjlighet att odla i hela Sverige, kan lupiner bli ett alternativ till kött och användas i färs och korv, men även som råvara till glass, såser, ost, dryck, bröd och pasta. (...) Målet är att få fram klimatsmarta, hälsosamma och välsmakande alternativ till kött.” 
- Henrik Ennart, SVD

- “Jag tycker lupin är bättre än sojaböna. Den innehåller lika mycket protein av hög kvalitet och den kan odlas i Sverige utan problem” 
- Gunnar Backman, Grundare Nordisk Råvara

- “Av de 2 ton koldioxidekvivalenter per person och år som vår livsmedelkonsum­tion i dag beräknats ge upphov till, kommer 700 kg från köttkonsumtion (...) om vi istället skulle minska vår köttkonsumtion av alla köttkategorier med 50 procent, skulle utsläppen ligga runt 1,6–1,7 ton koldioxidekvivalenter per person och år” 
- Livsmedelsverket

- “ Dagens kött- och mejeriproduktion anses inte vara långsiktigt hållbara källor till världens växande behov av protein. Det går åt enorma mängder vatten och foder för att föda upp djur som efter slakt eller mjölkning bara kan mätta ett fåtal (...) Målet är att på sikt hitta klimatsmarta, och förhoppningsvis välsmakande, alternativ som kan ersätta konventionella kött- och mejerivaror på våra tallrikar.
- Henrik Ennart, SVD

(Faktum är att lupinbönan till och med

innehåller 40,5 gram protein)

- “ Mer grönsaker och mindre kött. Var tredje svensk tänker skära ned sin köttkonsumtion de närmaste fem åren. (...) Det är sällan man ser en så tydlig trend. Det är en mycket stark tendens att vilja äta mindre kött medan andelen som vill gå den motsatta vägen är nära noll.
- Henrik Ennart, SVD

1/6

- “ Undersökningen visar att en övervägande majoritet tror att nötkött och ägg är de livsmedel som innehåller allra mest protein. Faktum är att sojabönor, som är en baljväxt, innehåller ungefär 34 gram protein per 100 gram,
medan nötkött och ägg innehåller 25 respektive 12 gram per 100 gram.”
 
- Livets Goda

FOLLOW US!

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

CONTACT:

Green Kitchen Sweden

+46(0)768 41 54 67

info@tempish.se

Green Kitchen © 2020